SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kursbeskrivningar

Pyttedans 


Pyttedans är dans och lek för barn mellan 2-4 år. Under pyttedansen dansar varje barn med en anhörig som aktivt är med och interagerar med barnet under hela lektionen.

Lektionens innehåll vänder sig till barnet och fokus ligger på att stärka barnets grov motoriska rörelser och den egna kroppsuppfattningen. Under danslektionerna är kreativiteten och dansglädjen härligt närvarande.


Barndans


Barndans är dans och lek för barn mellan 4-6år.

Under barndansen utvecklas barnets kroppskontroll, musikalitet och rumsuppfattning genom både teknikövningar och improvisation. Under danslektionerna läggs stort fokus på improvisation för att främja och utveckla barnets fantasiförmåga.Dansmix


Dansmix är dans för barn mellan 5-9 år. Under dansmixen får barnet möta olika ämnen och dansstilar. Rytm och musikalitet får allt större utrymme och fokus ligger på utforskande av det egna rörelsespråket och hur man förhåller sig till de andra i gruppen och rummet.


Dancehall


Dancehall härstammar från Jamaica och har sina rötter i reggae och ska musiken. Ordet dancehall betyder ”dansställe” och uppkom under 1940talet, ett ställe där lokala Sound system (bärbara utomhus diskotek) spelar jamaicansk populär musik som väljs ut av en Sound selector.

Under 80talet kom den digitala tekniken att göra musik till Jamaica och dancehallen fick ett nytt sound och växte sig större.

Karaktäristiskt för dancehallen är en Dj som toastar (pratsjunger) över ett digitalt beat, en riddim (rhythm). En riddim används och återanvänds många gånger inom dancehallen. Ex. Under Me Sleng Teng, som var den första digitala riddim’en, finns idag i ca 380 olika versioner.

Dansstilen dancehall utvecklas ständigt, dansarna tävlar om vem som kan skapa den senaste dansen, till den senaste riddim’en, på så vis ändras hela tiden steg och rörelsemönster. Dansarna jobbar med isoleringar av kroppsdelar samtidigt som det hela tiden gäller att håller en låg tyngdpunkt och ett gung i kroppen. Stilen är rå, teatralisk och full av attityd!

Dancehallen brukar delas upp i olika delar, Old School, Middle School, New School och Queen Style.Hiphop


Hiphop är en gatukultur och levnadsstil som växte fram i USA, södra Bronx, under 1970-talet. Hiphop är ett samlingsnamn för hela kulturen som består av fyra grundelement, Graffiti, MC (rap), DJ och B-boying/B-girling (danselementet).

Dansen inom hiphopen har genom året fått många olika namn och brukar delas upp i två kategorier, Old School och New School, namnen är kopplade till när stilarna grundades.

Old School är benämningen på de äldre stilarna som har utvecklats från gatan. Ex. B-boying/B-girling (Breakdance), Hype, Freestyle, Locking, Popping, Waacking. (De tre sist nämnda kallas även med ett gemensamt namn för Funkstyles)

New School är benämningen på de nyare stilar som utvecklats från gatan, klubbar och delvis dansskolor. Ex New School, House, Streetfunk, Streetjazz, Krumping.


Jazz


Jazzdans har ett afroamerikanskt ursprung som till en början utvecklades som sällskapsdans (swing och lindyhop). Jazzdansen utvecklades senare till en scenisk dans med teknik influerad av baletten.  Idag är jazzen en internationell smältdegel som är i ständig utveckling och rörelse. Danstekniken är uttrycksfull och fysisk i sitt utförande med mycket rytm och musikalitet. Jazz kan dansas till olika typer av musik men nyckelordet är sväng!  Numera ses dansen i flera olika sammanhang, både i kommersiella samband med promotion, artister och shower, men även i lyrisk och  scenkonstnärliga former framföra av danskonstnärer och kompanier.

Jazz i sin ”rena form” innebär mycket förflyttningar, låg tyngdpunkt, snabba ändringar i dynamik mellan hårt och mjuk, långsamt och snabbt samt stort och litet. Här upptäcks ny och gammal inspirerande rytmisk musik som kan innebära allt från jazz, soul, funk och modernare techno och electro. Improvisation blandas in, precis som i jazzmusiken, för att göra varje enskild dansare stark och personlig i sitt uttryck.


Balett


Klassisk balett är grunden till nästan all konstnärlig dans. Tekniken bygger på kroppens upprätta hållning, samt utåtvridning av benen från höftleden, arm och fotpositioner. Här ingår grundläggande stångövnngar, diagonal samt golv övningar. Den klassiska baletten bygger upp kroppens placering, koordination samt styrka.

Den klassiska baletten har en lång och traditionsrik historia. Den började som hovdans under 1400-1500 talen och har sedan dess utvecklats till den sceniska dansform vi ser idag.  Baletten har ett allomfattande regelverk och tydliga direktiv gällande utförande och träning.  Tekniken innefattar fem grundpositioner som utgångspunkt.  Placering, styrka och rörlighet är något som byggs upp under noggrann träning. Att kunna koordinera rörelser i samspel med musik, samt att få det att se luftigt och lättsamt ut är karaktäristiskt för balettens formspråk och uttryck. Balett dansas till klassisk musik och är även ett bra komplement till andra dansformer.


Contemporary


Modern dans, även kallad ”Contemporary” är en flödande, energisk, uttrycksfull dans med fria rörelser. Fokus ligger på känsla, teknik och budskapet i dansen. Vi jobbar mycket med uttryck, golvmoment, teknik, improvisation och att hitta ett flöde genom dansen.

Vi försöker hitta olika dynamiska kvaliteter, finna flöde i rörelsen och utmana oss själva med aspekter som rum, tid och energi.Feminine Vibe


Feminine Vibe är en ny genre inom den kommersiella jazzen, stilen är kvinnlig och explosiv med influenser från andra stilar som vouging och waacking.


Reggaeton/Latin Beats


Reggaeton, eller reguetón, är både en musik- och dansstil med rötter i latinmusik och reggae. Reggaen fördes till Panama med jamaikanska invandrare under 70- och 80-talet och man började sjunga reggae på spanska. I slutet på 80-talet hade stilen förts vidare till Puerto Rico, där man blandade in rap och stilen reggaeton uppstod. De flesta artister som sysslar med reggaeton idag kommer också från Puerto Rico. Genren fick sitt stora genomslag 2004, då stilen blev känd för den allmänna publiken och spreds över större delar av världen.

Reggaeton har musikaliska influenser från jamaikansk dancehall, Trinidads soca, samt olika latinamerikanska stilar såsom salsa och merengue. Låtarna sjungs oftast på spanska och innehåller både rap och sång. Musiken har en speciell rytm som kallas för ”Dem Bow”, namnet kommer från en låt med samma namn av dancehallartisten Shabba Ranks.